Placek kolorowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jajka

    8 szt
  • cukier

    8 łyżek
  • mąka pszenna

    8 łyżek
  • olej

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżki
  • Masa budyniowa:

  • krem do karpatki

    1 szt
  • alkohol

    3 łyżki
  • aromat śmietankowy

    do smaku
  • sok z cytryny

  • Masa czerwona:

  • galaretka czerwona

    2 szt
  • jabłka

    1,5 kg
  • Masa zielona

  • galaretka zielona

    2 szt
  • jabłka

    1,5 kg
  • DODATKOWO:

  • polewa czekoladowa

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy, pieczemy w foremce 25/36 w 180 stopniach około 30 minut , chłodny przekrawamy na 3 części.
Masa budyniowa:
Krem robimy według przepisu na opakowaniu dodajemy alkohol, aromat i sok z cytryny. Dzielimy na 5 równych części.
Masa zielona:
Galaretki przyrządzamy według przepisu. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, chwilkę smażymy, następnie miksujemy i dodajemy do chłodnych galaretek.
Masa czerwona:
Robimy tak samo jak masę zieloną.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt- masa budyniowa- gęstniejąca masa zielona (czekamy aż zgęstnieje)- masa budyniowa- biszkopt- masa budyniowa- gęstniejąca masa czerwona- masa budyniowa- biszkopt- masa budyniowa- polewa (esy-floresy).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina1991 07.06.2014 08:31
ładne kolorowe
Kuchareczka2 17.08.2013 15:10
wygląda bajecznie
ankaryba 16.07.2013 09:52
wygląda bardzo apetycznie :-)
Ewelina38 18.05.2013 21:15
rewelacyjnie się prezentuje ten placuszek :)
agnieszka214 15.05.2013 19:57
zachęca do zjedzenia
IZABELA29 13.05.2013 20:01
kolejne cudo
Milenka1 10.05.2013 23:53
Po prostu coś pysznego
caralajna 09.05.2013 09:17
śliczne ciasto :)
Magda24 08.05.2013 20:17
piękny i pyszny
bietka 08.05.2013 14:16
pyszne ciasto i ładnie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat