Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Placek kokosowo-jabłkowo-makowy

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna
10 dag
cukier puder
8 dag
żółtko jajek
3 szt
śmietana
2 łyżki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
cukier
0,5 szklanki
galaretka zielona
1 szt
Kokos: białka
6 szt
cukier
1 szklanka
wiórki kokosowe
20 dag
mąka ziemniaczana
1 łyżka
proszek do pieczenia
0,5 łyżeczki
cukier
1 szklanka
mąka
1 niepełna szklanka
kakao
2 łyżki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
MAK MIELONY
1/3 szklanki
polewa mleczna
do dekoracji
perełki cukrowe
do dekoracji
Biszkopt
3 szt
jajko
3 szt
ciasto kruche
20 dag
mąka
20 dag
jabłka
1 kg
jabłko winne
1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Placek kokosowo-jabłkowo-makowy

Ciasto kruche: mąkę posiekać z margaryną, dodać resztę składników i zarobić ciasto. Piec w temp. około 160 stopni przez 25 minut.
Jabłka: obrane jabłka utrzeć na tarce, wymieszać z cukrem i usmażyć. Pod koniec smażenie dosypać suchą galaretkę i wymieszać aby galaretka się rozpuściła. Jeszcze chwilę smażyć. Odstawić do stężenia.
Kokos: białka ubić na sztywno, dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec w temp. około 180 stopni przez 20 minut.
Biszkopt: białka ubić, dodać żółtka i cukier, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao oraz mak. Wymieszać delikatnie. Piec w temp. około 180 stopni przez 30 minut.
Przełożenie: ciasto kruche, jabłka, placek kokosowy, biszkopt.
Ciasto polać polewą mleczną i udekorować wg uznania (ja udekorowałam perełkami cukrowymi).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andrzej8 05.01.2014 18:48
świetne ciasteczko
Katarzyna34 05.01.2014 18:02
smakowicie wygląda
norweska20 05.01.2014 15:58
chętnie bym go zjadła pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak