Placek jagodowy na kefirze

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • jajko

    2 szt
  • kefir

    1 szklanka
  • olej

    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kruszonka

  • masło

    12,5 dag
  • mąka

    1,5 szklanki
  • cukier

    0,75 szklanki
  • jagody

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jagody /mogą być inne owoce sezonowe/ opłukujemy i osuszamy. Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy porcjami kefir, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blachę, posypujemy owocami. Posypujemy przygotowaną z masła, mąki i cukru kruszonką. Pieczemy ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat