Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdżowy ze śliwkami lub jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 625 ml
cukier 80 g
margaryna w kostce 150 g
drożdże 50 g
żółtko jajek 4
mleko 250 ml
śliwki węgierki 1000 g
cukier puder do smaku
tłuszcz do formy 1

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy ze śliwkami lub jabłkami

Przygotować rozczyn, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać do miski, dodać mąke, rozczyn, sól i reszte mleka. Wyrabiać ciasto. Dodać roztopiony i lekko ostudzony tłuszcz i wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Wówczas przykryć je pozostawiając w cieple do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na stolnicę, rozwałkować i uformować placek w kształcie blachy. Ciasto umieścić w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Owoce umyć. Usunąć pestki ze śliwek i ułożyć skórką na cieście. (Zamiast śliwek można użyć jabłka). Ciasto pozostawić do wyrośnięcia. Piec około 55 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu posypać pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak