placek drożdżowy ze śliwkami

placek drożdżowy ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ROZCZYN:

  • drożdże

    2 dag
  • mąka

    12 dag
  • cukier

    3 dag
  • mleko

    1/8 litra
  • Ciasto:

  • jajka

    2 szt.
  • cukier

    3 dag
  • mąka

    12 dag
  • masło

    3 dag
  • skórka cytrynowa

  • śliwki węgierki

    ½ kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować rozczyn z drożdży, pozostawić do wyrośnięcia. Utrzeć całe jajka z cukrem, do jaj wlać wyrośnięty rozczyn i mąkę i zarobić ciasto. Gdy wszystkie składniki połączą się, dodać stopione masło, skórkę cytrynową i wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przygotować śliwki tzn. umyć, przeciąć na ćwiartki, usunąć pestki. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę do pieczenia, powierzchnię ciasta posmarować jajkiem i nałożyć śliwki tak by skórka była na górze. Przycisnąć śliwki lekko do ciasta, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Zapiec w nagrzanym piekarniku 50 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mala

05.04.2011 19:31
rewelacja

Emilia22

05.04.2011 19:10
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat