Placek drożdżowy z żurawiną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • drożde

    30 g
  • masło

    1/2 kostki
  • mleko

    1 szklanka
  • jajko

    3 szt
  • cukier

    5 łyzek
  • żurawina

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać trochę letniego mleka, posypać łyżką mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło stopić i wystudzić do letniego. Jajka utrzepać z cukrem, można dodać cukru waniliowego.
Do miski z mąką i szczyptą soli dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszając drewnianą łyżką dokładamy jajka z cukrem, wlewamy resztę letniego mleka i stopione masło. Dodajemy suszone żurawiny.Wyrabiamy ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wykładamy na natłuszczoną blachę
Kruszonka : 2 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 4 łyżki mąki.
Z mąki, masła i cukru zagniatamy kruszonkę i posypujemy po wierzchu. Pieczemy w 180 C około 45 min, do suchego patyczka

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 10.09.2013 09:48
pyszne drożdżowe ciasto
misia53 16.08.2013 01:01
dobry pomysł z tą żurawiną
IZABELA29 15.08.2013 13:14
pyszne ciasto
ben-ka 14.08.2013 15:02
ciasto drożdzowe...pycha,dawno nie robiłam.
bietka 23.07.2012 14:29
pycha
smakowita 27.11.2011 20:16
super ciacho
1j1o1l1a1 26.11.2011 18:53
smacznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat