Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    5 dag
  • mąka pszenna

    50 dag
  • cukier

    3/4 szkl
  • żółtka

    4 szt
  • jajka

    1 szt
  • cukier wanilinowy

    1 opak
  • mleko

    1 szkl
  • rabarbar

    50 dag
  • masło

    20 dag
  • mąka

    5 dag
  • cukier

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką foto
Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy ok 2 łyż cukru i odstawiamy, aż puszczą sok. Po tym czasie nadmiar soku usuwamy, a rabarbar lekko miksujemy w blenderze.
Krok 2 - Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką foto
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka i dokładnie mieszamy z 1 łyż mąki i cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże mieszamy z mąką, ok 1/ 2 szkl cukru, cukrem waniliowym, 15 dag rozpuszczonego masła, jajkiem i żółtkami. Wyrabiamy ciasto rękoma. Jeżeli jest za gęste to dolewamy odrobinę mleka. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie sprężyste i łatwo będzie odchodzić od miski. Następnie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 min.
Krok 3 - Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką foto
Wyrośnięte ciasto przekładamy do wyłożonej folią aluminiową formy (ja użyłam keksówki) i przekładamy na zmianę rabarbarem.
Krok 4 - Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką foto
Z 5 dag mąki, cukru i masła zagniatamy kruszonkę i posypujemy wierzch placka.
Krok 5 - Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką foto
Placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 1 godzinę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adam/ZUB3R 24.11.2012 16:51
dobry
gosia1988 25.10.2012 13:46
drożdżowe - moje ulubione
Dorian 27.08.2012 09:13
smaczny
Ewa6274879 11.08.2012 22:40
uwielbiam placki drożdżowe, z rabarbarem jest na pewno pyszny :)
irenka 11.08.2012 22:09
pyszny,uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat