Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek drozdzowy z kruszonką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1kg
drożdże 100g
cukier 250g
mleko 350ml
jaja 5szt.
rodzynki 100g
margaryna 250g
cukier waniliowy 1
sól 10g

Przepis i sposób przygotowania na: placek drozdzowy z kruszonką

z drozdzy, 150ml cieplego mleka i 1lyzki maki robimy rozczyn i odstawiamy w cieple miejsce na ok. 30in.
dodajemy pozostale skladniki z wyjatkiem margaryny, wyrabiamy ciasto.
gdy jest juz prawie gotowe dodajemy 200g rozpuszczonej margaryny.
wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na ok. 30min.
Rodzynnki parzymy, osączamy i dodajemy do wyrośniętego ciasta.
Do wysmarowanej tluszczem blaszki nakladamy ciasto do ponownego wyrośniecia.
Z 50g margaryny, 50g cukru, mąki i 1 łyżeczki cukru waniliowego przygotowujemy kruszonkę. Posypujemy nią wyrośnięte ciasto i pieczemy w piekarniku w temp.180 stopniC ok. 40min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak