placek drożdżowy z kruszonką

placek drożdżowy z kruszonką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ROZCZYN:

  • drożdże

    3 dag
  • cukier

    ½ dag
  • mleko

  • Ciasto:

  • żółtko jajek

    2 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • cukier

    7 dag
  • mąka

    40 dag
  • mleko

  • masło

    12 dag
  • skórka z cytryny

  • skórka pomarańczowa

    4 dag
  • kruszonka

  • mąka

    6 dag
  • masło

    3 dag
  • cukier

    3 dag
  • cynamon

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania placek drożdżowy z kruszonką

Zrobić rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Utrzeć żółtka z cukrem, wsypać mąkę, wyłożyć wyrośnięty rozczyn, dodać mleko, sól, wyrobić ręką ciast. Gdy wszystkie składniki połączą się dodawać powoli roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę: wymieszać na talerzu mąkę i cukier. Stopić masło, wlać do mąki, dodać przyprawy, zatrzeć łyżką. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, posmarować jajkiem, posypać kruszonką, ścierając ja na tarce nad ciastem. Wyrośnięte ciasto upiec na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Kuchareczka2 08.07.2013 20:58
pycha ciasto
usmiech 29.06.2013 13:47
smaczne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat