Placek drożdżowy (drożdżówka)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1/4 szkalnki
  • olej

    1/3 szkalnki
  • jaja

    2 szt.
  • drożdże

    5 dag.
  • mleko letnie

    1 szklanka
  • sól

    odrobina
  • kruszonka

  • masło lub margaryna Kasia

    1 kostka
  • cukier

    3/4 szkalnki
  • cukier waniliowy

    1 op.
  • mąka tortowa

    3 i 1/2 szklanki
  • mąka tortowa

    1 i 1/2 szkalnki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski do ciasta wsypujemy mąkę, cukier, wlewamy jajka plus trochę soli, olej, zalewamy zaczynem z drożdży i mleka. Wszystko dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką. Wyrobione ciasto przekładamy na blachę. Wyrabiamy kruszonkę. Na nieco wyrośnięte ciasto kładziemy owoc a na wierzch kruszonkę. Całośc lekko na wierzchu posypujemy cukrem. Pieczemy w 180 - 200 st. C. przez 30-35 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat