Przepis i sposób przygotowania na: Placek 3-warstwowy: mak, ser, jabłka
mąka - 68 dag
margaryna – 45 dag
cukier puder – 18 dag
żółtka – 2
Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną upiec a drugą wyłożyć mak z puszki a na to masę serową:
ser biały – ½ kg
śmietana ¼ l ( ja daję 20 g kubeczek śmietany wiejskiej – 18%)
cukier – niepełna szkl
jaja – 5 szt
budyń śmietankowy bez cukru (duża porcja)
kilka kropel olejku pomarańczowego
Do zmielonego sera cały czas miksując dodajemy cukier, śmietanę, budyń i żółtka a na koniec ubite na sztywno białka. Lekko wymieszać łyżką.
Wylać na mak i upiec.
Masa jabłkowa:
jabłka – 1kg (daję ok. 1 1/2 kg)
cukier do smaku
galaretka cytrynowa – 2 szt.
Jabłka usmażyć, zdjąć z ognia i do gorących jabłek dodać galaretki i mieszać dłuższy czas aby się rozpuściły. Jak lekko ostygną wyłożyć na upieczony mak z serem i przykryć wcześniej upieczonym blatem ciasta.
Pozostawić do stężenia jabłek i nawilgnięcia ciasta, najlepiej do dnia następnego.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO :)