Pizzerki na Halloween

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    220 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mleko

    2 łyzki
  • oliwa

    2 łyżka
  • drożdże

    6 g
  • salami

    200 g
  • twarda mozzarella

    120 g
  • pieprz

    1 szczypta
  • woda

    0,5 (ciepła)
  • oliwki nadziewane papryką

    1/4 słoik
  • sos do pizzy

    3 (cukiniowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, ostawiamy na 10 minut.

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy ciepłą wodę.

Mieszamy i wykładamy na posypaną mąką stolnicę.

Zagniatamy kilka minut po czym dodajemy oliwę i ponownie zagniatamy.

Ciasto wkładamy do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko posypaną mąką.

Rozwałkujemy je wycinamy z nich kółka o średnicy ok. 8 cm.

Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Smarujemy sosem cukiniowym.

Posypujemy startą mozzarellą a na wierzchu układamy salami z którego wycinamy wzór czaszki.

W miejsce oczu układamy przekrojone oliwki.
Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.

Pizzerki podajemy z sosem czosnkowym.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
tomek18 03.01.2013 19:56
super!
malaczarna23 03.01.2013 17:07
świetny przepis
eMMe 03.01.2013 16:22
Wprawdzie do Halloween jeszcze daleko ale przepis jak najbardziej super:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat