Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
220 g -
cukier
1 łyżeczka -
mleko
2 łyzki -
oliwa
2 łyżka -
drożdże
6 g -
salami
200 g -
twarda mozzarella
120 g -
pieprz
1 szczypta -
woda
0,5 (ciepła) -
oliwki nadziewane papryką
1/4 słoik -
sos do pizzy
3 (cukiniowy)
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy ciepłą wodę.
Mieszamy i wykładamy na posypaną mąką stolnicę.
Zagniatamy kilka minut po czym dodajemy oliwę i ponownie zagniatamy.
Ciasto wkładamy do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko posypaną mąką.
Rozwałkujemy je wycinamy z nich kółka o średnicy ok. 8 cm.
Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Smarujemy sosem cukiniowym.
Posypujemy startą mozzarellą a na wierzchu układamy salami z którego wycinamy wzór czaszki.
W miejsce oczu układamy przekrojone oliwki.
Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.
Pizzerki podajemy z sosem czosnkowym.
Smacznego :)
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się