Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizzerinki z pieczarkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sos
Ciasto:
Farsz:
DODATKOWO:

Przepis i sposób przygotowania na: Pizzerinki z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Sos :
1/2 szk pikantnego ketchupu
1 łyżka majonezu
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki zielonej czubrycy

Farsz :
400 g pieczarek
300 żółtego sera
2 czerwone cebule
1 łyżka przyprawy do pizzy
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/3 łyżeczki soli

Składniki sosu wymieszać w małej miseczce i zostawić czekając na wyrośnięcie ciasta.
Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki a potem na mniejsze kawałki. Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę a ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać przyprawy i wymieszać. ( od jakiegoś czasu wolę ser mieszać razem z pozostałymi składnikami farszu ).
Krok 1 - Pizzerinki z pieczarkami foto
2
Ciasto :
750 g mąki pszennej typ 500
2 szk letniej wody
50 g świeżych drożdży
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
4 łyżki oleju

Do dużej miski włożyć drożdże i wymieszać je z cukrem do płynnej konsystencji. Potem wlać wodę oraz olej i wsypać mąkę i sól. Najpierw drewnianą łyżką połączyć składniki a potem wyrobić ręcznie na gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do miski, zakryć miskę ściereczką i zostawić w ciepłe i bez przeciągów miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pizzerinki z pieczarkami foto
3
Ponadto przygotować blachy z wyposażenia kuchenki i wyłożyć je papierem do pieczenia. Gdy ciasto wyrośnie wyjąć je z miski i znowu lekko przerobić. Wałkować ciasto na nie za cienki placek i wycinać placki dowolnego kształtu. ( Ja użyłam kółek i takich foremek w kształcie kleksa ). Placuszki układać na blachach i posmarować każdy przygotowanym sosem. Następnie rozłożyć na placki przygotowany farsz i zostawić pizzerinki do podrośnięcia.
Krok 3 - Pizzerinki z pieczarkami foto
4
Pizzerikni po wyrośnięciu wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 20 minut. Po upieczeniu gdy się skleją oddzielić, układać na talerze i podawać gorące. Można polać ketchupem.
Krok 4 - Pizzerinki z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 23.05.2013 20:14
bardzo fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak