Przepis i sposób przygotowania na: Pizzerinki z pieczarkami
Kroki postępowania
1/2 szk pikantnego ketchupu
1 łyżka majonezu
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki zielonej czubrycy
Farsz :
400 g pieczarek
300 żółtego sera
2 czerwone cebule
1 łyżka przyprawy do pizzy
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/3 łyżeczki soli
Składniki sosu wymieszać w małej miseczce i zostawić czekając na wyrośnięcie ciasta.
Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki a potem na mniejsze kawałki. Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę a ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać przyprawy i wymieszać. ( od jakiegoś czasu wolę ser mieszać razem z pozostałymi składnikami farszu ).
750 g mąki pszennej typ 500
2 szk letniej wody
50 g świeżych drożdży
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
4 łyżki oleju
Do dużej miski włożyć drożdże i wymieszać je z cukrem do płynnej konsystencji. Potem wlać wodę oraz olej i wsypać mąkę i sól. Najpierw drewnianą łyżką połączyć składniki a potem wyrobić ręcznie na gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do miski, zakryć miskę ściereczką i zostawić w ciepłe i bez przeciągów miejsce do wyrośnięcia.