Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pizza ze szparagami

5.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Nasza kuchnia oparta jest na sezonowych rarytasach. Szparagi do takich właśnie należą. 

Składniki:

Składniki:

mąka
450 gramów
drożdże suche
5 gramów
cukier
0.5 łyżeczki
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
oliwa
2 łyżki
woda ciepła
300 mililitrów

Farsz:

szparagi zielone
250 gramów
passata pomidorowa
250 mililitrów
mięso mielone wieprzowe
200 gramów
ząbek czosnku
1 sztuka
Oregano suszone Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Bazylia suszona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
pieczarki
4 sztuka
tarta mozzarella
1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza ze szparagami

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier, szczyptę soli. Dodajemy oliwę, stopniowo dodajemy ciepłą wodę (sami będziecie wiedzieć kiedy przestać). Ciasto wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto formujemy w okrąg lub jak wolicie przekładamy do wysmarowanej oliwą, prostokątnej formy.
Mięso smażymy na suchej patelni, dodajemy passatę pomidorową, czosnek, zioła. Smażymy przez chwilę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Na uformowane wg uznania ciasto wykładamy mięso, pokrywając całe. Układamy pokrojone pieczarki i szparagi wg uznania. Zapiekamy 20 min w temp. 180°C. Blaszkę wyciągamy, pizzę oprószamy startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak