Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
drożdże
25 g -
cukier
1 łyżeczka -
mąka
350 g -
woda
1 szklanka -
sól
1/2 łyżeczki -
olej rzepakowy
4 łyżki -
śmietana 30%
1 szklanka -
pieprz
do smaku -
sól
do smaku -
oregano
do smaku -
bazylia
do smaku -
czosnek
do smaku -
majonez
1 łyżka -
mozzarella
1 kulka -
pieczarki
4 sztuki -
cebula
1 sztuka -
pałki upieczone
3 sztuki
Przepis i sposób przygotowania Pizza z sosem śmietankowym i kurczakiem
Pieczarki kroimy w plastry, cebulkę siekamy. W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego i lekko obsmażamy cebule z pieczarkami.
Kurczaka/pałki kurczaka kroimy w paski.
Wykonanie sosu:
Śmietanę wymieszać z majonezem i doprawić do smaku (solą, pieprzem, bazylią, oregano, czosnkiem). Lekko ubić rózgą, aby nie była płynna.
Wykonanie ciasta:
Drożdże rozkruszamy do miseczki, zasypujemy cukrem i zostawić na 5 minut, aby się rozpuściły.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, 1/2 łyżeczki soli, rozpuszczone drożdże oraz wodę- mieszamy łyżką, dodajemy olej i wyrabiamy wszystko ręką. Ciasto powinno być elastyczne.
Ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką- zostawiamy na 1 godzinę, aby wyrosło i podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto rozkładamy na blasze.
Smarujemy sosem śmietanowym, posypujemy startym serem, nakładamy cebule i pieczarki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika nastawionego na 200 stopni na ok. 20-25 min. (aż się zarumieni).
Podawać z kleksem sosu śmietanowego albo majonezem.
Komentarze (16)
Załaduj więcej komentarzy (6)