pizza z mąki zytniej na chrupiącym spodzie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka żytnia

    1/2 kg
  • woda letnia

    250 ml
  • drożdże

    30 gram
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżeczki
  • kasza manna

    5 dag

Składniki do pizzy

  • pieczarki

    15 dag
  • szynka

    10 dag
  • cukinia

    1 szt.
  • pomidor

    1 szt.
  • oliwki

    10 dag
  • kukurydza

    1 puszka
  • papryka czerwona

    1 szt
  • przecier pomidorowy

    1 szt
  • ser mozarella

    15 dag
  • ser żółty

    15 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - pizza z mąki zytniej na chrupiącym spodzie foto
Wykonanie:
Do szklanki odlać odrobinę wody, dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Do miski wsypać pozostałą część mąki, dodać sól, oliwę, rozczyn drożdżowy i resztę wody. Zagnieść ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia na min. 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Krok 2 - pizza z mąki zytniej na chrupiącym spodzie foto
W między czasie przygotować składniki- ja pieczarki z papryką lekko podsmażam z odrobiną soli, pieprzu i oregano.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, posypaną kaszą manną (dzięki niej ciasto po upieczeniu będzie chrupiące, jednocześnie będzie się wygodnie formować, bez ryzyka przyklejenia do stolnicy). Rozciągnąć na powierzchnie całej blachy (lub formy pod pizzę).
Krok 3 - pizza z mąki zytniej na chrupiącym spodzie foto
Ciasto posmarować przecierem lub ketchupem. Zetrzeć część sera, ułożyć składniki i wierzch posypać pozostałą częścią sera.
Piec przez około 10-15 minut w temp. 220 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat