Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z cukinią, kiełbasą i suszonymi pomidorami
Drożdże przekładamy do miski, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy olej, sól, mąkę i wyrabiamy dokładnie ciasto, dzielimy na dwie części i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie przekładamy na wysypaną mąką stolnicę i wałkujemy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę i suszone pomidory w plasterki. Cukinię obieramy i obierakiem do warzyw kroimy w cieniutkie plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie te składniki dzielimy po połowie na dwie pizze.
Pizzę smarujemy sosem (jego połową), posypujemy serem żółtym, następnie rozkładamy kiełbasę, plasterki cukinii, cebulę i suszone pomidorki. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (bez termoobiegu) przez 20 minut.
To samo robimy z drugą pizzą.