Pizza na ziemniaczanym spodzie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szkl
  • margaryna

    1/2 kostki
  • jaja

    4
  • sól do smaku

  • kardamon

    do smaku
  • imbir

    do smaku
  • pomidory

    2 szt
  • cebula

    2 szt
  • oliwki czarne Smak

    4 łyżki
  • parówki

    3 szt
  • pieczarki

    30 dag
  • siemię lniane

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • Rozmaryn suszony Prymat

  • masło

    1 łyżka
  • ser żółty

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Studzimy i mielimy. Dodajemy masło, mąki, jaja i doprawiamy solą, imbirem i kardamonem. Mieszamy na jednolitą masę i zagniatamy ciasto. Wykładamy na dużą prostokątną blachę i podpiekamy 20 min w 180 st.
Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na łyżce masła. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Oliwki kroimy w plasterki a cebulę w cienkie piórka. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, parówki kroimy w talarki. Wkładamy wszystkie składniki na podpieczone ciasto, doprawiamy i posypujemy siemieniem lnianym. Zapiekamy 20 min w 200 st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 25.09.2014 21:10
ciekawy przepis
kkamila 19.12.2013 23:11
Czegoś takiego to ja jeszcze nie jadłam!
Ania84 19.12.2013 22:33
polecam na tym cieście też fajnie smakuje :)
Michał2 14.12.2013 12:57
ciekawy pomysł na pizzę
Magda24 14.12.2013 12:32
ciekawa propozycja pizzy na innym cieście
w mojej kuchni 14.12.2013 04:43
ale smakołyk wart upieczenia
Ania321 13.12.2013 23:39
musi być pyszna :)
Ania84 13.12.2013 22:23
ja też lubię i jedno i drugie wiec to połączenie jest idealne dla niezdecydowanych :)
Adam/ZUB3R 13.12.2013 22:22
ciekawy przepis
Marika82 13.12.2013 21:57
Super pomysł - idealny dla mojego męża, który uwielbia pizzę i ziemniaki i mogłby je jeść codziennie:)!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat