Pizza na poolish

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

zaczyn

  • mąka pszenna typ 650

    200 g
  • woda

    200 g
  • drożdże świeże

    2 g

ciasto właściwe

  • mąka pszenna typ 650

    400 g
  • woda

    180 ml
  • sól

    3/4 lyzeczki
  • drożdże świeże

    2 g
  • olej

    2 lyzki

dodatki

  • sos pomidorowy

    kilka lyzek
  • cebula

    1 szt
  • szynka

    100 g
  • ser żółty

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na zaczyn: wieczorem w wodzie rozpuścić drożdże, dodać mąkę i wymieszać dokładnie. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej.

Na drugi dzień w wodzie rozpuścić drożdże. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozczyn, zaczyn z dnia poprzedniego i olej, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą z nich rozwałkować w kształt koła.
Ułożyć na blaszkach. Odstawić na 15 minut, w tym czasie naszykować dodatki.

Posmarować sosem/keczupem, obłożyć dodatkami, posypać tartym serem. Piec w rozgrzanym na maximum piekarniku około 8 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Czyki 14.03.2016 13:21
Zapisuję do ulubionych:)dziękuję
Habibi 05.11.2014 08:06
Kiedyś wszystko piekłam na zaczynie poolish, potem z wygody zaczęłam dodawać więcej drożdży, żeby wszystko poszło szybciej ;) Ale wracam powoli do polskiej tradycji - zakwasu i dojrzewającego zaczynu ;)
Alex_M 04.11.2014 20:40
polecam! warto :)
Christopher 04.11.2014 18:16
Wygląda pysznie.Piekę chleb, to może uszczknę trochę ciasta na pizzę.
Kasia35 04.11.2014 16:02
bardzo dobra
Rysia 04.11.2014 14:19
Wygląda smacznie.
Bernadeta1 04.11.2014 12:10
domowa zawsze smaczna
pajbek 04.11.2014 11:43
Coś dla mnie :-)
jasiek 04.11.2014 11:29
wygląda apetycznie
Joannasz3190 04.11.2014 10:49
Prawdziwe pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat