Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na grzankowym spodzie
Kroki postępowania
Drożdże wymieszać w ciepłej wodzie i wlać do przesianej mąki, dodać przyprawy i olej, zagnieść gładkie ciasto ( najlepiej robotem). Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia, grzanki wsypać do ciasta po wyrośnięciu i delikatnie razem z nim jeszcze raz zagnieść,
Pomidory obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i przełożyć na patelnię dodać czosnek pokrojony w plasterki i oliwę, pomidory postawić na gazie i rozgotować, następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i bazylią, odparować nadmiar soku.
Ciasto cienko rozwałkować na dwa placki i ułożyć na papierze do pieczenia,
Obie pizze piec osobno w piekarniku nagrzanym do 200-210 st około 15 minut, podawać zaraz po upieczeniu.