Pizza Margarita

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    500 g
  • drożdże

    30 g
  • olej

    2 łyzki
  • sól

    1 łyzwczka
  • woda ciepła

    1-1,5 szkl

Dodatki

  • przecier pomidorowy

    2 szkl
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • oregano

    1/2 łyżeczki
  • bazylia świeża

    1-2 łyżki
  • mozzarella w kulce

    1 szt
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pizza Margarita foto
Na oliwie podsmażamy 2 minuty posiekany czosnek . Wlewamy przecier pomidorowy i gotujemy aż sos zgęstnieje.Doprawiamy do smaku.
Krok 2 - Pizza Margarita foto
Do mąki wlewamy olej , wsypujemy sól , wlewamy zaczyn z drożdży.Dolewamy ciepłej wody .
Krok 3 - Pizza Margarita foto
Wyrabiamy ciasto , które musi być gładkie i elastyczne.
Krok 4 - Pizza Margarita foto
Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm lub grubsze.
Krok 5 - Pizza Margarita foto
Wierzch ciasta smarujemy sosem pomidorowym.
Krok 6 - Pizza Margarita foto
Mozzarellę kroimy w plastry , układamy na sosie.Pizze pieczemy w 220 C około 15-20 minut.Posypujemy bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Smaczna_B 01.07.2015 15:47
niestety , wszystko od razu zostało skonsumowane:)
mysza75 01.07.2015 11:31
jakie dobre, sama bym chętnie zjadła
martyna94 30.06.2015 19:43
ale bym sobie zjadła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat