Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piwny indyk ze śliwkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

pierś z indyka 1 kg 20 dag
przyprawa do potraw Kucharek wg uznania
sól do smaku wg uznania
Pieprz czarny mielony Prymat wg uznania
piwo 250 ml
Majeranek suszony Prymat wg uznania
melasa z granatem 3 łyżki
śliwki węgierki 5 sztuk
masło 1 łyżka

Dodatkowo

melasa z granatem 1 łyżka

Porada

Pieczony indyk w piwie z dodatkiem śliwek węgierek. Może być gorącym dodatkiem do drugiego dania na obiad, a także na zimno do kanapek.

Przepis i sposób przygotowania na: Piwny indyk ze śliwkami

Kroki postępowania

1
Umyć pierś z indyka pod bieżącą wodą i włożyć do naczynia żaroodpornego.
Krok 1 - Piwny indyk ze śliwkami foto
2
Posypać przyprawą do dań, posolić i popieprzyć.
Krok 2 - Piwny indyk ze śliwkami foto
3
Polać mięso melasą z granatem i schłodzić w lodówce.
Krok 3 - Piwny indyk ze śliwkami foto
4
Suszony majeranek rozetrzeć w dłoniach i posypać mięso.
Krok 4 - Piwny indyk ze śliwkami foto
5
Wlać do naczynia piwo.
Krok 5 - Piwny indyk ze śliwkami foto
6
Na piersi poukładać połówki śliwek.
Krok 6 - Piwny indyk ze śliwkami foto
7
Na środku położyć masło.
Krok 7 - Piwny indyk ze śliwkami foto
8
Wierzch dodatkowo polać melasą z granatem.
Krok 8 - Piwny indyk ze śliwkami foto
9
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec przez 1 godz. 20 min.
Krok 9 - Piwny indyk ze śliwkami foto
10
Upieczone mięso pozostawić w piekarniku.
Krok 10 - Piwny indyk ze śliwkami foto
11
Smacznego !
Krok 11 - Piwny indyk ze śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 07.10.2017 09:40
Lubię takie mięsko :)
jejkuchnia 02.10.2017 07:24
Pyszne mięsko. :)
Róża1 01.10.2017 16:57
smaczne mięsko !!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak