Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piszinger

2.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Wafelki przekładane kakaowym kremem to w wielu polskich domach tradycyjny przysmak. Piszinger jest szczególnie popularny na obszarze dawnej Galicji, ponieważ receptura na torcik pochodzi z Austrii. Przepisów na krem do wafelków jest wiele. Ja proponuję wersję z orzechami i bez mleka w proszku.

Składniki:

wafle tortowe 1 opakowanie
masło 82% 200 gramów
mleko 0.5 szklanki
kakao 3 łyżki
cukier 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mąka pszenna 2.5 łyżki
orzechy laskowe 3 łyżki

Porada

Zamiast orzechów laskowych można użyć orzechów włoskich lub wiórek kokosowych. Użyłam kwadratowych wafli tortowych, ale można wykorzystać także wafle okrągłe.

Przepis i sposób przygotowania na: Piszinger

Orzechy drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Masło, cukier, kakao, cukier wanilinowy i ¼ szklanki mleka umieścić w rondelku i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Mąkę rozmieszać z resztą mleka i wlać do gotującej masy, a następnie ponownie zagotować całość. Wsypać do masy orzechy, wymieszać ją i całkowicie wystudzić. Przekładać wafle zimną masą, dokładnie dociskając, aby warstwy się nie odklejały. Najlepiej obciążyć piszingera, np. dużym garnkiem z wodą, do czasu stężenia masy.

Gotowego piszingera można pokroić w kawałki o dowolnych kształtach, u mnie najlepiej sprawdzają się romby.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata 16.08.2023 16:17
Jakim nożem kroisz?
Doradca Smaku 17.08.2023 09:09
Do krojenia ciasta wystarczy zwykły, dobrze naostrzony, długi i cienki nóż.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak