Pimientos de Padrón

Pimientos de Padrón

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dzisiaj na talerzu Pimientos de Padrón, czyli papryczki z Pardon - miasta położonego w Galicji. Jest to klasyczny, bardzo popularny przysmak w północnej części Hiszpanii. Papryczki są niezwykle proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Mogą być serwowane samodzielnie lub być dodatkiem do dań głównych.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • papryka zielona

    200 gramów
  • oliwa

    30 mililitrów
  • sól gruboziarnista

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Papryczki myjemy i osuszamy (nie urywamy ogonków). Na patelni rozgrzewamy sporą porcję oliwy z oliwek i wrzucamy papryczki. Smażymy je około 3 - 4 minut, obracając co jakiś czas. Usmażone posypujemy gruboziarnistą solą morską.

* Papryczki po usmażeniu kurczą się i nabierają białawej lub lekko brązowej barwy.

Uwaga! Podczas smażenia mogą mocno pryskać.

Gotowe chwytamy za ogonki i zajadamy :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat