Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pimientos de Padrón

5.0
(24)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Dzisiaj na talerzu Pimientos de Padrón, czyli papryczki z Pardon - miasta położonego w Galicji. Jest to klasyczny, bardzo popularny przysmak w północnej części Hiszpanii. Papryczki są niezwykle proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Mogą być serwowane samodzielnie lub być dodatkiem do dań głównych.

Składniki:

SKŁADNIKI

papryka zielona 200 gramów
oliwa 30 mililitrów
sól gruboziarnista 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pimientos de Padrón

Papryczki myjemy i osuszamy (nie urywamy ogonków). Na patelni rozgrzewamy sporą porcję oliwy z oliwek i wrzucamy papryczki. Smażymy je około 3 - 4 minut, obracając co jakiś czas. Usmażone posypujemy gruboziarnistą solą morską.

* Papryczki po usmażeniu kurczą się i nabierają białawej lub lekko brązowej barwy.

Uwaga! Podczas smażenia mogą mocno pryskać.

Gotowe chwytamy za ogonki i zajadamy :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak