Pilaw z kurczakiem i kalafiorem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż basmati

    300 gram
  • pierś z kurczaka

    1 podwójna szt
  • czosnek ząbki

    2 ząbki
  • rosół

    3-4 szklanki
  • Kurkuma mielona Prymat

    2 łyżki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/3 łyżeczki
  • kalafior

    1 bukiet
  • oliwa

    2-3 łyżki
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pilaw z kurczakiem i kalafiorem foto
Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić z błonek, umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę.
Krok 2 - Pilaw z kurczakiem i kalafiorem foto
Wrzucić mięso na rozgrzaną oliwę i podsmażyć przez 4-5 minut. Pod koniec wrzucić drobno pokrojony czosnek.
Krok 3 - Pilaw z kurczakiem i kalafiorem foto
Przełożyć podsmażone mięso do garnka.
Krok 4 - Pilaw z kurczakiem i kalafiorem foto
Na patelnię wrzucić ryż i smażyć przez kilka minut cały czas mieszając.
Krok 5 - Pilaw z kurczakiem i kalafiorem foto
Przełożyć ryż do garnka. Dodać oczyszczony i podzielony na różyczki kalafior oraz kurkumę.
Krok 6 - Pilaw z kurczakiem i kalafiorem foto
Wlać rosół i dusić pod przykryciem przez 25-30 minut, aż ryż będzie miękki i wchłonie rosół. Przyprawić do smaku, wyłączyć gaz i przed podaniem trzymać jeszcze pod przykryciem przez 5 minut.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 22.08.2016 14:55
bardzo smaczne danie :-)
Wafelek2601 20.08.2016 22:39
Smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat