Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pilaw i kurczak z sosem grzybowym.

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1 szt
marchewki 2 szt
pietruszka 1 szt
cebula 1 szt
masło 5 dag
trawa cytrynowa 0,5 łyżeczki
sól, pieprz
sos grzybowy
pieczarki 25 dag
cebula 1 szt
masło 5 dag
mąka 1 łyżka
śmietana 18 proc 15 dag
żółtko jajek 1 szt
sól, pieprz
limonka 1 liście
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Goździki całe Prymat 3 szt
grzyby suszone 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pilaw i kurczak z sosem grzybowym.

Kroki postępowania

1
Do garnka włożyć pokrojonego kurczaka, z wbitymi goździkami ,warzywa i przyprawy. Wlać tyle wody ,aby była 5 cm nad kurczakiem. Szybko zagotować ,a potem trzymać na małym ogniu przez godzinę, pod przykryciem, niech tylko mruga.
Krok 1 - Pilaw  i  kurczak z sosem grzybowym. foto
2
Teraz sos.
Ugotować grzyby suszone do miękkości.
Pieczarki oczyścić ,pokroić w plasterki ,posiekać cebulę i podsmażyć na maśle. Po 10 min dodać mąkę i smażyć 1 min. Połączyć z bulionem i grzybami suszonymi oraz 100ml rosołu od kurczaka, dodać liść limonki . Wymieszać i gotować ,aż sos zgęstnieje . Doprawić do smaku .Ubić żółtko ze śmietaną ,wlać do sosu i wymieszać.
Krok 2 - Pilaw  i  kurczak z sosem grzybowym. foto
3
Pilaw.
Ryż dobrze wypłukać i osączyć. W rondlu zeszklić na maśle drobno posiekaną cebulę ,wlać 400ml rosołu + 200ml wody ,razem ma być 600ml płynu .Dodać pokruszoną trawę cytrynową ,pieprz ,sól i dopiero teraz wsypać ryż. Wymieszać i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu około20min. W trakcie gotowania nie mieszać - tak właśnie przygotowuje się pilaw!
Kiedy ryż wchłonie cały płyn, uchylić lekko pokrywkę, aby odparował .Po 5 min przemieszać widelcem ,ziarenka nie powinny się sklejać.
Krok 3 - Pilaw  i  kurczak z sosem grzybowym. foto
4
Pilaw wyłożyć na półmisek, podawać z sosem grzybowym i kurczakiem z rosołu.
Krok 4 - Pilaw  i  kurczak z sosem grzybowym. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

NatalkaC 14.02.2014 19:07
wygląda cudownie. Pycha;)
Rysia 12.01.2014 18:34
Wygląda pięknie i smacznie.
Gabi44 12.01.2014 16:05
Bardzo dobry pilaw ,ryż ugotowany jak na wystawę.
pawel123 12.01.2014 15:46
mnmm pakce lizać
Kuchenka 12.01.2014 14:56
może być ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak