pilaw barani

pilaw barani

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    2 torebki po 125 gram
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 szt
  • przecier pomidorowy

    2 pukowiaste lyżki
  • woda

    2 szklanki
  • olej

    3 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • papryka mielona

    szczypta
  • baranina

    1/2 z łopatki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania pilaw barani

Mięso kroimy w cienkie paski lub w kostkę.Na rozgrzanym oleju w głebokim naczyniu dodajemy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek a po chwili pokrojone mięso i smażymy wszystko razem 2 minuty.Podsmażone mięso mieszamy z surowym ryżem ostrą papryką oraz solą i szczyptą pieprzu.Smażymy jeszcze 3 minuty,zalewamy przecierem pomidorowym rozprowadzonym w dwóch szklankach wody i gotujemy 15 min a następnie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Andysz 09.07.2012 07:38
pycha;)
Krystyna32 23.11.2011 01:01
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat