Pikle z ogórków z papryką

Pikle z ogórków z papryką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    1 kg
  • papryka czerwona

    40 dag
  • woda

    2 szkl
  • ocet 10 %

    1/4 szkl
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 listki
  • pieprz

    do smaku
  • sól

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie

    do smaku
  • koper

    do smaku
  • cukier

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Duże (przerośnięte) ogórki obrać ze skóry, przekroić i wydrążyć nasiona. Pokroić ogórki w ósemki i jeszcze w poprzek na połowę. Włożyć ogórki na minutę do wrzącej wody, wyjąć i starannie osączyć. Owoce papryki w całości obgotować, przeląc zimna wodą i oddzielić nasiona, można zdjąć skórkę i pokroić w pierścionki. Zagotować wodę z solą, cukrem, dodać ocet i wystudzić pod przykryciem. Ułożyć warstwami w słoikach ogórki i paprykę, nie uciskać. Zalewę pod przykryciem mocno podgrzać, przecedzić i gorącą zalać ułożone warzywa. Słoje zamknąć i wstawić do pasteryzacji na 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Izabela28 09.07.2011 12:01
pyszne te pikle:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat