Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikle z chili i czosnkiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 1 kg
sól 2 łyżki
ocet 3/4 szklanki
cukier 250 g
olej 2 łyżki
czosnek 1 główka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pikle z chili i czosnkiem

Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w ósemki. Jeśli są przerośnięte, usuwamy nasiona i kroimy w wąskie paski. Pokrojone ogórki solimy, mieszamy, odstawiamy na 4 godziny. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Ocet zagotowujemy z cukrem i chili, dodajemy czosnek i 2 łyżki oleju. Wlewamy to do ogórków, mieszamy dokładnie, po czym odstawiamy na całą noc. Rano ogórki wraz z zalewą wkładamy do wyparzonych słoików, wycieramy brzegi i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut. Słoiki wyciągamy i odstawiamy do góry dnem, po ostygnięciu wynosimy do piwnicy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 08.03.2014 12:38
Lubię takie ogóreczki do obiadu.
Klausia 25.01.2014 07:42
super ogóry :)
adelajda 11.10.2013 18:51
dobre pikle :)
kamyk 17.06.2013 12:57
smaczne takie ogóreczki
Wafelek2601 06.04.2013 16:54
Są pyszne, polecam
Magula 01.02.2013 17:33
lubie takie pycha
IwonaKa 30.01.2013 11:53
takich jeszcze nie robilam
Rybciia 23.01.2013 23:28
fajne :-)
ankaryba 16.01.2013 08:09
super :-)
Dorian 11.01.2013 08:25
super
cooleczka 10.01.2013 21:57
takie pikle na ostro są fajne
Zdzisław 10.01.2013 14:21
lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak