Przepis i sposób przygotowania na: Pikle w zalewie octowej
Kroki postępowania
Przywiozłam ogórki oj a jakie wyrośnięte , rany a ile odpadło no ale coś za coś
Dwa worki ogórków miałam w workach takich od ziemniaków co kupowałam po 30 kg
Po obraniu wykrojeniu pestek miałam 4 miski oj spore te miski.
Ogórki na wieczór obrałam, wykroiłam ziarnka wyszły cztery spore miski zasypałam je solą aby zmiękły i zostawiłam na 12 godzin .
Rano zlałam wodę z ogórków bo sól zrobiła swoje ,zmiękczyła ogórki i puściły wodę.
Zalewę przygotowywałam ( 8 razy robiłam zalewę)
Zrobiłam zalewę , zagotowałam wodę dodałam do niej cukier i ocet , wymieszałam i zalewałam ogórki, po sam brzeg .
Zakręciłam i gotowałam 10 minut ( od zagotowania wody )
Otworzyłam jeden słoik po ostudzeniu musiałam zobaczyć moja nowość i muszę powiedzieć , że teraz będę tylko używać gotowej przyprawy bo jest rewelacyjna , a smak pikli przepyszny .
( GOTOWA PRZYPRAWA DO KONSERWOWANIA OGÓRKÓW JEST IDEALNA )