Pikle w occie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ogórek gruntowy

    3 kg
  • kalafior

    1 szt
  • cebula

    6 szt
  • papryka czerwona

    1 kg
  • marchew

    4 szt
  • koper

    wiązka
  • liść laurowy

    kilka szt
  • czosnek

    główka
  • gorczyca

    paczka
  • oliwa

    kilka łyżek

Zalewa

  • woda

    2 litry
  • ocet

    2 szkl
  • cukier

    2 szkl
  • sól

    1 łyżka
  • ziele angielskie

    10 szt
  • pieprz czarny ziarnisty

    10 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki pokroić w koreczki, marchewkę w plastry, cebulę w ósemki, a paprykę w grubsze paski.Kalafior podzielić na małe różyczki, włożyć do wrzątku i gotować 2 minuty. Wodę zagotować z cukrem, solą, octem, pieprzem oraz zielem angielskim. Do każdego słoika włożyć gałązkę kopru, liść laurowy, 1/2 łyżeczki gorczycy oraz ząbek czosnku. Do słoików włożyć warstwami warzywa i zalać gorącą zalewą. Na wierzch wlać łyżkę oliwy z oliwek i pasteryzować 10-15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat