Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pikantny sos pomidorowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidory 1 kg
papryczka chilli 1 szt
jabłko 1 szt
czosnek z oliwkami Smak 2 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 1
ziele angielskie 1
Goździki całe Prymat 1
sól
cukier
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: pikantny sos pomidorowy

Kroki postępowania

1
Pomidory pokrój w ósemki, jabłka również.
Krok 1 - pikantny sos pomidorowy foto
2
Zalej wszystko wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz goździk. Gotuj wszystko, aż pomidory będą miękkie. Pamiętaj, aby wody nie wlewać za dużo, gdyż potem sos nie będzie chciał zgęstnieć.
Krok 2 - pikantny sos pomidorowy foto
3
W międzyczasie pokrój ostrą papryczkę chili. Dodaj ją do gotującego się wywaru.
Krok 3 - pikantny sos pomidorowy foto
4
Czosnek podsmaż na oleju.
Krok 4 - pikantny sos pomidorowy foto
5
Gdy pomidory zaczną się rozpadać dodaj do wywaru czosnek, wyjmij ziele angielskie, goździk oraz liść laurowy. Następnie wszystko zblenduj.
Krok 5 - pikantny sos pomidorowy foto
6
Dopraw solą, pieprzem oraz cukrem. Podgotuj, aby zagęścić.
Krok 6 - pikantny sos pomidorowy foto
7
Następnie przelej gorący sos do słoików. Zakręć, odwróć do góry dnem.
Krok 7 - pikantny sos pomidorowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 18.10.2014 09:52
fajny sosik !
Róża1 17.10.2014 21:51
moja Mama pamiętam robiła taki sosik z jabłkami :-).
Noruas 17.10.2014 18:22
Nie pomyślałam o dodaniu jabłka, fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak