Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny chlebek z papryką kukurydzą i marchewką.
Kroki postępowania
Marchewkę starłam na tarce a paprykę pokroiłam w kostkę. Zioła wyplukałam (kilka listków rozmarynu zostawiłam do dekoracji na wierzch ciasta).
Mąkę przesiałam do miski, dodałam sól, drożdże, curry, pieprz i wymieszałam. Następnie oliwę, maślankę i wodę. Zagniotłam ciasto. Warzywa i zioła dodałam do ciasta i przełożyłam do malaksera. Miksowałam około 30 sekund aż składniki się połączyły i rozdrobniły.
Na końcu dodałam kukurydzę i wmieszałam ją w ciasto rękoma. Przełożyłam do formy (średnica 17 cm) wysmarowanej olejem.
Na wierzch ułożyłam rozmaryn i posypałam kryształkami soli. Odstawiłam do wyrośnięcia.
Piekłam 30-40 minut w 180 stopniach.