Pikantne warzywa z kaszą jaglaną

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne danie z warzyw, kaszy jaglanej z piersią kurczaka lub bez i na obiad i na kolację ale również na zimno a`la sałatka np. do pracy.......SMACZNEGO!!!
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki:

  • kasza jaglana ugotowana

    2 szklanki
  • cebula

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    0.5 szklanki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • marchew młoda

    5 sztuk
  • młoda kapusta

    0.5 główki
  • papryka czerwona

    3 sztuki
  • cukinia

    2 sztuki
  • kostka rosołowa

    1 sztuka
  • przyprawa kebab- gyros Prymat

    1 opakowanie
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

    1 łyżeczka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 łyżeczka
  • woda

    0.5 szklanki
  • podwójna pierś z kurczaka

    1 porcja
  • koperek świeży

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

przygotowanie:

Krok 1 - Pikantne warzywa z kaszą jaglaną foto
Kaszę jaglaną wsypać do garnka, z dwa razy zalać zimną wodą i wylać wodę, wlać wodę i tylko zagotować, wodę znowu wylać, teraz wlać wodę do gotowania, posolić do smaku, od zagotowania gotować z 20 minut kilka razy mieszając.
Krok 2 - Pikantne warzywa z kaszą jaglaną foto
Ugotowaną kaszę jaglaną wylać na drobne duże sito, przelać zimną wodą i zostawić do odcieknięcia wody na sitku.
Krok 3 - Pikantne warzywa z kaszą jaglaną foto
Na oleju w garnku zeszklić na złoto pokrojoną cebulę posypaną cukrem, taka cebula jest dużo lepsza w smaku.
Krok 4 - Pikantne warzywa z kaszą jaglaną foto
Wsypać pokrojone w kostki marchewki, podsmażać z 3 minuty, następnie wsypać pokrojoną drobno młodą kapustę, dodać kostkę rosołową, podsmażać z 5 minut, parę razy wymieszać.
Krok 5 - Pikantne warzywa z kaszą jaglaną foto
Wsypać pokrojone cukinie, papryki, wymieszać wszystko w garnku i podsmażać z 3 minuty, mieszać parę razy.
Krok 6 - Pikantne warzywa z kaszą jaglaną foto
Pierś pokroić na porcje, włożyć na wierzch warzyw, posypać z każdej strony przyprawą kebab-gyros, pieprzem cayenne, pieprzem kolorowym, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 15 minut, pierś można później pokroić na kostkę i dodać do kaszy i warzyw i będzie sałatka na zimno, przed podaniem posypać koperkiem.
w mojej kuchni
Kasza jaglana powinna być z dwa razy wypłukana i raz tylko krótko zagotowana i wypłukana- traci goryczkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat