Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne marokańskie wspomnienie z wołowiną, duszonymi warzywami i szczyptą cynamonu

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Tajine to nie tylko naczynie do gotowania, to również pyszne marokańskie danie, które otworzy przed Wami drzwi do nowego świata smaków.

Składniki:

Tajine

wołowina 50 dag
papryka 4 sztuki
cebula 2 sztuki
cukinia 1 sztuka
marchewka 4 sztuki
oliwa 4 duże łyż.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 4 szczypty

Mieszanka przypraw

Papryka słodka mielona Prymat 1 opakowanie
Papryka ostra mielona Prymat 1 opakowanie
Pieprz czarny mielony Prymat 1 duża łyż.
cynamon Prymat 1 duża łyż.
Kurkuma mielona Prymat 1 duża łyż.
Imbir mielony Prymat 1 duża łyż.

Pita

mąka 300 gramów
oliwa 2 duża łyż.
woda letnia 200 mililitrów
drożdże świeże 25 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 szczypty

Porada

Istotne jest aby nie przesadzić z ilością kurkumy, która nadaje potrawie lekkiej goryczki oraz cynamonu, który może zamaskować smak innych przypraw. Najlepszy efekt uzyskamy serwując danie prosto z tajina, dzięki czemu nasi goście poczują się jak podczas tradycyjnej berberyjskiej kolacji.

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne marokańskie wspomnienie z wołowiną, duszonymi warzywami i szczyptą cynamonu

Mięso:

Przygotowanie tajine, musimy zacząć od przygotowania mieszanki przypraw do mięsa i warzyw:

W miseczce umieszczamy: paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz czarny, imbir, kurkumę i cynamon. Mieszamy ze sobą przyprawy, i dzielimy sobie mieszankę 2/3 do zamarynowania mięsa i 1/3 którą wykorzystamy na koniec do warzyw.

Wołowinę dokładnie marynujemy w mieszance przypraw pamiętając o dodaniu 2 łyżek oliwy i odstawiamy do lodówki najlepiej na 12 godzin. Jeśli nie dysponujemy taką ilością czasu możemy mięso odstawić na 2 godziny.

W międzyczasie kroimy paprykę i marchewkę w paski oraz cebulę i cukinię w talarki.

Gdy mięso będzie już gotowe, układamy je w stożek na środku naczynia, które smarujemy odrobiną oliwy, i dookoła układamy warzywa posypując je pozostałą mieszanką przypraw i soląc.

Tajine wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy w 180 st. C przez 2 godziny (od momentu wstawienia do piekarnika) używając opcji grzania góra - dół.

Pita:

Przesiewamy przez sitko mąkę, dodajemy sól, drożdże, oliwę i zagniatając ciasto dodajemy letniej wody.

Zagniecione na jednolitą masę ciasto odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie formujemy z niego 10 kulek, które rozwałkowujemy na cienkie placuszki.

Placuszki smażymy na suchej rozgrzanej patelni, przewracając je kilkukrotnie w odstępach czasowych około 45 s. Pieczemy przez około 2,5 minuty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak