Pikantne marokańskie wspomnienie z wołowiną, duszonymi warzywami i szczyptą cynamonu

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Tajine to nie tylko naczynie do gotowania, to również pyszne marokańskie danie, które otworzy przed Wami drzwi do nowego świata smaków.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Tajine

  • wołowina

    50 dag
  • papryka

    4 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • cukinia

    1 sztuka
  • marchewka

    4 sztuki
  • oliwa

    4 duże łyż.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    4 szczypty

Mieszanka przypraw

  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 opakowanie
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 opakowanie
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 duża łyż.
  • cynamon Prymat

    1 duża łyż.
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 duża łyż.
  • Imbir mielony Prymat

    1 duża łyż.

Pita

  • mąka

    300 gramów
  • oliwa

    2 duża łyż.
  • woda letnia

    200 mililitrów
  • drożdże świeże

    25 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    3 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso:

Przygotowanie tajine, musimy zacząć od przygotowania mieszanki przypraw do mięsa i warzyw:

W miseczce umieszczamy: paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz czarny, imbir, kurkumę i cynamon. Mieszamy ze sobą przyprawy, i dzielimy sobie mieszankę 2/3 do zamarynowania mięsa i 1/3 którą wykorzystamy na koniec do warzyw.

Wołowinę dokładnie marynujemy w mieszance przypraw pamiętając o dodaniu 2 łyżek oliwy i odstawiamy do lodówki najlepiej na 12 godzin. Jeśli nie dysponujemy taką ilością czasu możemy mięso odstawić na 2 godziny.

W międzyczasie kroimy paprykę i marchewkę w paski oraz cebulę i cukinię w talarki.

Gdy mięso będzie już gotowe, układamy je w stożek na środku naczynia, które smarujemy odrobiną oliwy, i dookoła układamy warzywa posypując je pozostałą mieszanką przypraw i soląc.

Tajine wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy w 180 st. C przez 2 godziny (od momentu wstawienia do piekarnika) używając opcji grzania góra - dół.

Pita:

Przesiewamy przez sitko mąkę, dodajemy sól, drożdże, oliwę i zagniatając ciasto dodajemy letniej wody.

Zagniecione na jednolitą masę ciasto odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie formujemy z niego 10 kulek, które rozwałkowujemy na cienkie placuszki.

Placuszki smażymy na suchej rozgrzanej patelni, przewracając je kilkukrotnie w odstępach czasowych około 45 s. Pieczemy przez około 2,5 minuty.

Istotne jest aby nie przesadzić z ilością kurkumy, która nadaje potrawie lekkiej goryczki oraz cynamonu, który może zamaskować smak innych przypraw. Najlepszy efekt uzyskamy serwując danie prosto z tajina, dzięki czemu nasi goście poczują się jak podczas tradycyjnej berberyjskiej kolacji.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat