Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne marokańskie wspomnienie z wołowiną, duszonymi warzywami i szczyptą cynamonu
Mięso:
Przygotowanie tajine, musimy zacząć od przygotowania mieszanki przypraw do mięsa i warzyw:
W miseczce umieszczamy: paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz czarny, imbir, kurkumę i cynamon. Mieszamy ze sobą przyprawy, i dzielimy sobie mieszankę 2/3 do zamarynowania mięsa i 1/3 którą wykorzystamy na koniec do warzyw.
Wołowinę dokładnie marynujemy w mieszance przypraw pamiętając o dodaniu 2 łyżek oliwy i odstawiamy do lodówki najlepiej na 12 godzin. Jeśli nie dysponujemy taką ilością czasu możemy mięso odstawić na 2 godziny.
W międzyczasie kroimy paprykę i marchewkę w paski oraz cebulę i cukinię w talarki.
Gdy mięso będzie już gotowe, układamy je w stożek na środku naczynia, które smarujemy odrobiną oliwy, i dookoła układamy warzywa posypując je pozostałą mieszanką przypraw i soląc.
Tajine wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy w 180 st. C przez 2 godziny (od momentu wstawienia do piekarnika) używając opcji grzania góra - dół.
Pita:
Przesiewamy przez sitko mąkę, dodajemy sól, drożdże, oliwę i zagniatając ciasto dodajemy letniej wody.
Zagniecione na jednolitą masę ciasto odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie formujemy z niego 10 kulek, które rozwałkowujemy na cienkie placuszki.
Placuszki smażymy na suchej rozgrzanej patelni, przewracając je kilkukrotnie w odstępach czasowych około 45 s. Pieczemy przez około 2,5 minuty.