Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne kotlety ziemniaczane z kiełbasą i pieczarkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na 8 dużych kotletów

ziemniaki ugotowane 1 kg
czosnek ząbki 2 szt
jajko 1 szt
mąka pszenna 4 łyki
cebula biała 1 szt
sól i pieprz
Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Na nadzienie

pieczarki 3-4 szt
kiełbasa zwyczajna 2 szt
cebula biała 1 szt
sól i pieprz

Na sos

pomidory krojone z puszki 1 szt
pomidory suszone Smak 3 szt
papryczka chili 1 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 szczypta
cebula czerwona 1 szt
oliwa z suszonych pomidorów 1 łyżka
czosnek ząbki 1 szt
sól, pieprz, cukier do smaku

Ponad to

olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne kotlety ziemniaczane z kiełbasą i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ugotować wraz z ząbkami czosnku i solą. Cebulkę drobno pokroić. Ostudzone ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać resztę składników i wyrobić na jednolitą masę, podzielić na 8 części.
Krok 1 - Pikantne kotlety ziemniaczane z kiełbasą i pieczarkami foto
2
Kiełbasę pokroić w ćwierć plasterki, pieczarki w półplasterki, a cebulę w piórka, wszystko podsmażyć i osączyć z tłuszczu, doprawić solą i pieprzem. Każdą porcję masy ziemniaczanej rozpłaszczyć na dłoni, dodać porcję farszu i szczelnie zawinąć uformować spłaszczone, podłużne kotlety Kotlety panierować w bułce tartej, ponacinać delikatnie w kratkę i smażyć na oleju na małym ogniu. Kiedy kotlety są już usmażone z obu stron zdejmujemy je z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym.
Krok 2 - Pikantne kotlety ziemniaczane z kiełbasą i pieczarkami foto
3
Sos. Cebulkę, papryczkę i suszone pomidory drobno posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju z suszonych pomidorów, dodać pomidory z puszki i gotować aż pomidory się rozgotują. Doprawić solą, pieprzem i cukrem oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku. Całość zblendować blenderem. Po blendowaniu nie trzeba sosu niczym zagęszczać, bo jest wystarczająco gęsty. Gorące kotlety podawać polane sosem
Krok 3 - Pikantne kotlety ziemniaczane z kiełbasą i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 08.09.2016 12:34
wyglądają bardzo apetycznie
ben-ka 07.09.2016 14:03
Ciekawy pomysł, chętnie bym się skusiła:)
Pobitegarybarbary 07.09.2016 11:33
Uwielbiam takie dania, pewnie dlatego że bardzo kocham ziemniaki.
mirosława4 07.09.2016 11:21
ciekawe danie warte wypróbowania
Madzai 07.09.2016 10:04
Super pomysłowe
Habibi 07.09.2016 10:03
Lubię i robię podobne kotleciki :) W dzieciństwie jadałam klasyczne, a w swojej własnej kuchni zawsze coś kombinuję z nimi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak