Pikantna zupa z ciecierzycą, pomidorami i kiełbasą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Zupa smakuje rewelacyjnie i naprawdę jest bardzo prosta oraz szybka w przygotowaniu. Poza tym doskonale syci i rozgrzewa, więc przypomnijcie sobie o niej w chłodniejsze dni.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa:

  • kości schabowe

    2 sztuki
  • ciecierzyca

    1 puszka
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • pomidory

    2 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    0.25 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • pieprz

    0.25 łyżeczki

Dodatkowo:

  • kiełbaski wieprzowe

    2 sztuki

Ponadto:

  • olej do smażenia

    3 łyżki

Opcjonalnie:

  • śmietana

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotować wywar na mięsie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i odrobiny soli.

Do garnka z wywarem dodać pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera.

Cebulę posiekać, pomidory bez skórki pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę i razem przesmażyć na łyżce oleju.

Całość przełożyć do gotującej się zupy.

Pod koniec gotowania na reszcie oleju podsmażyć pokrojoną w półplasterki kiełbasę, którą następnie należy przełożyć do garnka - razem z cieciorką uprzednio odcedzoną z zalewy.

Gotową zupę doprawić do smaku oraz opcjonalnie można zabielić śmietaną.

Diana Rusiłowicz
(*) Jeśli wolicie mniej lub bardziej pikantną zupę to zmodyfikujcie ilość papryki ostrej pod swój smak. (**) Aby skórka z pomidorów dobrze schodziła - należy je najpierw sparzyć, czyli polać wrzątkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 30.07.2020 20:00
Dobre to jest. Głos oddany.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat