Pikantna ćwiartka kurczaka

Pikantna ćwiartka kurczaka

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pasta harissa to ostra przyprawa arabska, niezastąpiona w kuchni tunezyjskiej. Dodatek do marynaty sprawia, że mięso jest pikantne i bardzo smaczne dla tych co lubią ostre potrawy.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników:

  • udko z kurczaka

    1 sztuka
  • oliwa

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbki
  • cebula

    0.4 sztuki
  • sos sojowy

    1 łyżeczka
  • Papryka węgierska słodka mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Przyprawa harissa

    1 łyżeczka
  • majonez

    1 łyżeczka
  • przyprawa do gyrosa

    0.5 łyżeczki
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

Krok 1 - Pikantna ćwiartka kurczaka foto
Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek zmiażdżyć przez praskę.

Do miseczki wlać oliwę, dodać czosnek, cebulę, przyprawę do gyrosa, sos sojowy, pastę harissa, paprykę mieloną i majonez, wymieszać.
Krok 2 - Pikantna ćwiartka kurczaka foto
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem.
Krok 3 - Pikantna ćwiartka kurczaka foto
Dokładnie posmarować marynatą, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.
Krok 4 - Pikantna ćwiartka kurczaka foto

Następnie przełożyć do rękawa, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 1 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

11.02.2019 10:50
Kurczak pod każdą postacią jest u mnie bardzo lubiany.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat