pijany sos grzybowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ½ kg grzybów

  • 1 szklanka czerwonego wina

  • 1 szklanka rosołu

  • 5 dkg masła

  • 2 łyżki mąki

  • szklanki śmietany

  • cebula

  • seler

  • natka pietruszki

  • sól

  • masło

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby pokroić w plasterki i gotować w winie do miękkości. Mąkę zarumienić na maśle, Dadaja łyżkę tartej cebuli, łyżeczkę tartego selera i dużą ilość drobno posiekanej natki pietruszki oraz sól. Wszystko zalać rosołem. Dusić na małym ogniu przez czas 15 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i przecedzić przez sito. Wymieszać z grzybami i czerwonym winem i raz jeszcze zagotować. Gdy zacznie wrzeć dodać śmietany i wymieszać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka/picola 01.12.2011 20:45
fajny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat