pijany motyl

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1 i 1/3 szklanki
  • cukier wanilinowy

    1 op.
  • mleko

    3 szklanki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • masło/margaryna

    1,5 kostki
  • rum

    wg. uznania
  • banan

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Upiec biszkopt z przepisu jak na rafaello na dużą tortownicę, przekroić.
Banana obrać i namoczyć w rumie lub wódce.
Przygotować masę: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. w reszcie rozpuścić mąki; dodać do gotującego się mleka i zagotować. Ostudzić.
Margarynę (ja używam palmę) lub masło miksujemy i dodajemy stopniowo wystudzony budyń. Pod koniec ucierania dodajemy rum lub inny alkohol (ja daję ok.100 ml)
Tak przygotowaną masą przekładamy biszkopty, pamiętając o pozostawieniu częsci na wierzch i dekorację.
Tort przekroić na pół(wzdłuż średnicy); połówki ułożyć odwrotnie. Na środek położyć banana. Udekorować wg. własnego gustu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 12.05.2013 18:42
ale piękny! bardzo mi się podoba
Bernadeta1 25.04.2013 00:14
wygląda bajecznie
ajres 01.04.2012 22:25
super wygladfa
dwa pokoje z kuchnią 30.01.2012 14:49
?wietny
iziona 20.11.2011 08:41
Pijany czy nie, ale bardzo ładny :)
Renata22 19.11.2011 22:51
przepiękny :)
Ewa6274879 19.11.2011 22:09
taki piękny widok, a mogą skorzystać tylko dorośli :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat