Pijane trufelki wiśniowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gorzka czekolada

    100 gram
  • masło

    1 łyżka
  • wiśniówka

    1 łyżka
  • słodka śmietanka

    5 łyżek
  • gorzkie kakao

    8 łyżek
  • wiśnie z alkoholu

    12 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekoladę umieścić w żaroodpornej misce, miskę umieścić w tzw. kąpieli wodnej i zacząć ogrzewać. Kiedy czekolada się rozpuści dodać śmietankę i wiśniówkę i mieszać, aż masa będzie jednolita, zdjąć z kąpieli miskę i do masy dodać masło, cały czas mieszać, aż się rozpuści.

Wstawić masę do lodówki na 2 godziny.

Wisienki osuszyć na ręczniku papierowym, wyjąć masę czekoladową z lodówki, zamieszać ją, by lekko odtajała. Na spodek wysypać kakao, a dłonie wysmarować masłem. Nabierać masę małą łyżeczką, lekko ją rozpłaszczać i kłaść na środek wisienkę, zaklejać i formować kuleczki, każdą kuleczkę obtaczać w gorzkim kakao i układać obok siebie na pergaminie.

Trufelki wstawić na całą noc do lodówki, następnego dnia umieścić je w mini-papilotkach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smerfetka79 13.05.2016 10:21
piękne i tak smacznie wyglądają!
Agata B 14.09.2014 13:12
świetne:)))
domaskowa 22.03.2013 09:50
Polecam serdecznie :)
Juleczka20 22.02.2013 21:12
super!
Rafał3 22.02.2013 16:15
mniam mniam
Boska_Agatka 22.02.2013 16:03
wow
IwonaDD 22.02.2013 15:03
przecudne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat