Przepis i sposób przygotowania na: Pijane rodzynki
Kroki postępowania
W kąpieli wodnej utrzeć żółtka z cukrem na gładką, puszystą masę. Można to robić mikserem. Teraz wyjmujemy miskę z kąpieli i dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem. Mieszamy łyżką w międzyczasie dodając wodę, gdy masa będzie za sztywna. Białka ubić z dodatkiem soli. Dodać do masy i bardzo delikatnie wymieszać. Spód blachy o wymiarach 25 x 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st (bez termoobiegu) przez 35 min.
- 80 g margaryny do pieczenia
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady ( 100 g tabliczka)
- 500 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Masa pierwsza: Czekoladę rozpuścić razem z margaryną w kąpieli wodnej. Wyjmujemy z kąpieli i dodając śmietanę szybko mieszamy. Dodać cukier i mieszać tak długo, aż będzie niewyczuwalny. Zostawić do ostygnięcia. Kiedy będzie zimna ubić mikserem tak, aby stała się puszysta.
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
Biszkopt przekroić na pół. Dół nasączyć herbatą i równo rozsmarować na nim pierwszą masę. Przykryć drugą połową biszkoptu i ściągnąć z niego wierzchnią „skórkę”.
Masa druga: Rodzynki odsączyć z rumu (np. na sitku). Oba rodzaje czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do niej rodzynki. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta.