Pijak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • białko

    6 sztuka
  • mak

    10 dag sparzony
  • wiórki kokosowe

    15 dag
  • cukier

    12 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

Krem

  • mleko

    1 litr
  • budyń śmietankowy

    2 sztuka
  • cukier

    7 łyżka
  • żółtko jajek

    6 sztuka
  • masło

    35 dag
  • mąka pszenna

    1 łyżka

Polewa

  • czekolada gorzka

    15 dag
  • śmietana 30%

    150 ml

Dodatkowo

  • herbatniki

  • spirytus

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Sparzony i odcedzony mak mieszamy z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia.

Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier.

Do białek dodajemy mak z kokosem. Dokładnie, ale deliktanie mieszamy.

Ciasto wylewamy do 2 foremek o wymiarach 18x28 cm wyłożonych papierem do pieczenia.

Pieczemy przez 20 minut.



Przygotowanie kremu:

800 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostały mleku mieszamy dokładnie budyń z mąką pszenną i żółtkami.

Wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy do połączenia się składników, studzimy.

Masło kroimy na małe kawałki i dokładnie ucieramy robotem.

Ciągle ucierając dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu.



Przełożenie:

Z ciasta delikatnie ściągamy papier do pieczenia.

Na każdy kawałek ciasta nakładamy po 1/4 kremu.

Herbatniki moczymy w spirytusie (jeśli macie spirytus 95 %, należy go rozrobić z wodą w proporcji: 60 % spirytusu: 40% wody) i układamy na kremie. Lekko dociskamy.

Wykładamy pozostały krem, wyrównujemy powierzchnię.

Przykrywamy herbatnikami namoczonymi w spirytusie.



Polewa:

Do śmietany dodajemy połamaną czekoladę i energicznie mieszając gotujemy na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.

Polewamy ciasto, posypujemy odrobiną kokosu.

Odstawiamy na co najmniej 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc, gdyż od razu po przygotowaniu spirytus jest mocno wyczuwalny, a po kilku godzinach czuć już tylko delikatną nutę alkoholu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 22.05.2017 07:36
smaczne ciasto
Kuchenka 03.05.2014 20:17
apetyczne :)
gosiag 03.05.2014 13:49
takie ciacho lubie
Janina 03.05.2014 11:10
Świetne ciacho;)
Sylwia26 03.05.2014 10:31
moje ulubione ciasto, pycha :)
agnieszka214 03.05.2014 10:08
bardzo fajny pomysł i smaczny
Wiktoria29 03.05.2014 10:03
oj zjadłabym z chęcią kawałeczek takiego ciasta
Ola1984 03.05.2014 08:46
Bardzo smaczne ciacho :)
kriko 03.05.2014 07:52
pyszne ciasteczko
Lidzia 03.05.2014 07:46
Piękne ciacho.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat