Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pigwowiec do herbaty

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pigwa 1 szklanka
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pigwowiec do herbaty

Cukru dajemy tyle ile mamy pigwy bez nasion, pokrojonej w kostkę. Jeżeli mamy 1 szklankę pigwy to zasypujemy 1 szklanką cukru.

Pigwę myjemy, kroimy na ćwiartki wydrążamy gniazda nasienne.

Kroimy w kostkę. Przekładamy do słoika i zasypujemy cukrem.

Jeżeli mamy dużo pigwy proponuję przekładać pigwę cukrem (np. 1 szklanka pigwy- 1 szklanka cukru- pigwa- cukier).

Odstawiamy na 4-6 dni, często potrząsając słoikiem, aby cukier się rozpuścił.

Po tym czasie część pigwy możemy użyć do słoików z syropem, a część do przesmażania z cukrem oraz nalewki.

Odsączone owoce ze słoja przekładamy na patelnie, posypujemy cukrem i „przesmażamy” na wolnym ogniu, aż się lekko zarumienią, a cukier się rozpuści.

Gorące owoce przekładamy do wyparzonych i suchych słoików (najlepiej małych) , zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

Wynosimy do piwnicy, zimą dodajemy owoce do herbaty i deserów. Otwarte słoiki szybko opróżniamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andrzej8 23.11.2013 14:59
bardzo lubię taka herbatę z pigwą
Ola1984 23.11.2013 07:26
Konfitura z pigwy jest idealna do herbaty.
sanielcia 22.11.2013 22:48
Bardzo fajny i prościutki przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak