Przepis i sposób przygotowania na: Pigwowiec do herbaty
Pigwę myjemy, kroimy na ćwiartki wydrążamy gniazda nasienne.
Kroimy w kostkę. Przekładamy do słoika i zasypujemy cukrem.
Jeżeli mamy dużo pigwy proponuję przekładać pigwę cukrem (np. 1 szklanka pigwy- 1 szklanka cukru- pigwa- cukier).
Odstawiamy na 4-6 dni, często potrząsając słoikiem, aby cukier się rozpuścił.
Po tym czasie część pigwy możemy użyć do słoików z syropem, a część do przesmażania z cukrem oraz nalewki.
Odsączone owoce ze słoja przekładamy na patelnie, posypujemy cukrem i „przesmażamy” na wolnym ogniu, aż się lekko zarumienią, a cukier się rozpuści.
Gorące owoce przekładamy do wyparzonych i suchych słoików (najlepiej małych) , zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Wynosimy do piwnicy, zimą dodajemy owoce do herbaty i deserów. Otwarte słoiki szybko opróżniamy.