Piersi z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Piersi z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczak

    600 gram
  • powidła śliwkowe

    1 łyżka
  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
  • oliwa

  • kostka cebulowa

    1 sztuka
  • śliwki węgierki

    250 gram
  • szczypiorek

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso posmarować powidłami z łyżką octu i 2 łyżkami oliwy. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie podsmażyć na reszcie oliwy. Dodać pół szklanki wody wymieszanej z resztą octu. Posypać kostką cebulową, dusić ok. 25 minut. Śliwki obrać ze skórki i wydrylować, dodać w połowie duszenia mięsa. Wszystko doprawić do smaku i posypać szczypiorkiem. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mirosława4 20.10.2012 21:33
smaczna
Krystyna32 17.10.2012 09:34
pycha
sara1 04.10.2012 09:11
ekstra danie
Motorek 02.10.2012 16:10
smaczne
Dorian 17.09.2012 08:56
pycha
Dorota37 21.05.2012 08:39
ciekawy przepis
Rybciia 12.05.2012 19:36
to coś dla mnie :-)
Seba 29.11.2011 21:27
smaczne
ElizaT 08.09.2011 11:38
znane i lubiane
jeta72 06.09.2011 11:48
coś dla mnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat