Piersi z kaczki z wiśniami na gorąco.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1 szt
  • sos wiśniowy

  • wiśnie bez pestek

    0,5 kg
  • cukier

    10 dag
  • cynamon Prymat

    0,5 łyżeczki
  • goźdzk Prymat

    5 szt
  • woda

    30 ml
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • wódka

    30 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepisów na pieczone piersi z kaczki jest bardzo dużo. Każdy ma swój przepis, z jabłkami, żurawiną, pomarańczami i wiele innych połączeń.
Moja propozycja, to kaczka z wiśniami na gorąco. Przyprawy których używam, to przyprawa uniwersalna, pieprz świeżo mielony, majeranek, sos sojowy kikkoman, sok z pomarańczy.
Zazwyczaj nacina się skórę kaczki , ostrym nożem w kratkę i posypuje przyprawami .
Ja robię to trochę inaczej i polecam tę metodę moim czytelnikom.
Piersi posypuję przyprawą uniwersalną, pieprzem świeżo mielonym i roztartym w dłoniach suszonym majerankiem. Zawsze wszystkie zioła dodawane do potraw, rozcieramy w dłoniach w celu uwolnienia z nich całego aromatu i smaku. Nie solę, ponieważ sól jest w przyprawie uniwersalnej, oprócz tego w przyprawie uniwersalnej znajduje się glutaminian sodu, który wpływa na kruchość mięsa, no i zmielone suszone warzywa. Już słyszę głosy oburzenia, glutaminian sodu. Nie dajmy się zwariować, sól kuchenna też jest szkodliwa. Oczywiście nie namawiam, można jeść również bez soli, tylko czy to jest smaczne?
Po posypaniu przyprawami , nacinam pierś z kaczki z dwóch stron, nacinakiem do mięsa. Nacinak jest doskonałym narzędziem np. przy marynowaniu większych i mniejszych kawałków mięsa.
Tym sposobem, przyprawy penetrują całe mięso przed obróbką termiczną. Cały smak i aromat przypraw przechodzi do całego mięsa, co wpływa na jego soczystość, równocześnie skraca czas pieczenia.
Następnie skrapiam kaczkę sosem sojowym i sokiem ze świeżej pomarańczy, przykrywam folią i odstawiam na noc do lodówki.
Następnego dnia, piersi z kaczki obsmażam w żeliwnej brytfannie, zaczynając od strony ze skórą. Po chwili przewracam na drugą stronę i po jej obsmażeniu, przewracam z powrotem piersi z kaczki skórą do dołu. Podlewam odrobiną bulionu i piekę w temperaturze 185oC przez 25 minut. Teraz przewracam piersi na drugą stronę i piekę jeszcze 20 minut.
W trakcie pieczenia dwa razy podlewam piersi wytworzonym sosem. Jeżeli piersi z kaczki po tym okresie są jeszcze twarde, to pozostawiamy je w brytfannie, na pewno dojdą. Możemy również 10 minut przed końcem pieczenia, zdjąć pokrywkę z brytfanny i skórkę przepędzlować mieszaniną miodu z odrobiną wódki. Skórka ładnie się zarumieni i otrzymamy kaczkę prawie po pekińsku.
Wydaje się to wszystko bardzo proste, ale upieczenie dobrych soczystych piersi z kaczki wcale nie jest takie łatwe i wymaga odrobiny wprawy.
W czasie, gdy kaczka jest w piekarniku, przygotowujemy sos wiśniowy.

Sos wiśniowy:
½ kg wiśnie drylowane – be pestek ( świeże, mrożone, ostatecznie z kompotu)
10 dkg cukier
½ łyżeczki cynamon
3 goździki
30 ml woda
30 ml wódka czysta
1 dkg mąka ziemniaczana

Sposób wykonania:
Wiśnie zagotować, dodać goździki, cynamon i cukier. Sporządzić zawiesinę z 30 ml wody z mąką ziemniaczaną. Zagęścić tym wiśnie, zagotować . Na koniec dodać wódkę.
Sos wiśniowy jest doskonały nie tylko do kaczki. Można go podawać do wszelkiego rodzaju deserów np. do lodów, naleśników, niektórych serów itd.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pyszota 21.02.2014 09:37
bardzo oryginalny przepis
kasienka23 10.10.2013 17:36
wspaniałe danie!
IwonaDD 10.10.2013 16:21
wspaniałe danie
Jastinka 10.10.2013 12:51
świetny przepis
AZgotuj 10.10.2013 10:26
brzmi przepysznie!
Kuchenka 10.10.2013 10:22
fajne danie
dwa pokoje z kuchnią 10.10.2013 09:05
super przepis!
Renataj 10.10.2013 09:03
Jadłam już kaczę z jabłkami, żurawiną, gruszkami ale z wiśniami jeszcze nie i patrząc na to zdjęcie, czytając przepis bardzo żałuję, że jeszcze nie próbowałam.
Christopher 10.10.2013 08:55
Małe wyjaśnienie.Nacinak do mięsa posiada 51 małych noży i po nacięciu zmiękcza mięso i jednocześnie pozwala przenikać przyprawom do wewnątrz,co w większości przypadków polepsza jego smak.
Ola1984 10.10.2013 08:47
Kaczka to jedno z moich ulubionych mięs. Tak podana wygląda bajecznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat