Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piersi z kaczki w sosie winnym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pyzy w proszku
buraczki 150 g
suszone pomidory 8 sztuk
wino czerwone wytrawne 150 ml
mąka pszenna 1 łyżka
śmietana 12% 1 łyżka
pierś z kaczki 2 sztuki
sól
pieprz
sos sojowy

Przepis i sposób przygotowania na: piersi z kaczki w sosie winnym

Kaczkę myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na mocno rozgrzaną patelnię wkładamy piersi kaczki i smażymy po 3 minuty z każdej strony. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, dokładamy pomidory suszone, zalewamy winem, dodajemy łyżkę sosu sojowego i w piekarniku rozgrzanym do 180'C pieczemy przez 45 minut lub do osiągnięcia temperatury mięsa 80'C (przydatny termometr do pieczenia mięsa). Gotowe mięso wykładamy na deskę i kroimy w plasterki. Sos pozostały z pieczenia przelewamy na patelnię i zaciągamy mąką i śmietaną. Kaczkę podajemy z podsmażonymi buraczkami i pyzami zrobionymi w parowarze wg przepisu podanego na opakowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 02.09.2015 13:13
smaczne mięsko;)
Justi2401 01.09.2015 14:23
Smaczna kaczuszka :)
Hania/halyna 01.09.2015 12:43
pięknie podane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak