Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi kurczaka w curry z jogurtem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 2 szt
czosnek 2 ząbki
groszek 150 g
marchew 150 g
jogurt naturalny 200 ml
cynamon Prymat 10 g
Kolendra cała Prymat 10 g
śmietana 200 ml
Przyprawa curry orientalna Prymat 20 g
sok z cytryny
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi kurczaka w curry z jogurtem

Filety czyść i pokrój w grubszą kostkę. W moździerzu skrusz ziarna kolendry. Kurczaka zamarynuj w kolendrze oraz jogurcie. Odstaw na co najmniej 2 godziny. Pokrój marchew w cienkie paski, szalotkę w piórka, a czosnek posiekaj. Rozgrzej tłuszcz na patelni, podsmaż szalotkę, czosnek i marchewkę. Dodaj curry i smaż jeszcze chwilę do momentu, kiedy przyprawa odda cały aromat. Odstaw warzywa na talerzyk. Smaż na tej samej patelni kawałki mięsa przez 3-4 minuty z każdej strony. Dodaj warzywa oraz śmietanę. Dopraw cynamonem i duś ok. 15 minut. Dodaj na koniec zielony groszek, dopraw całość sokiem z cytryny. Podawaj z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 14.04.2013 22:51
Jak z curry to ja się piszę, ale z jogurtem jeszcze nie robiłam
marzencia2007 08.01.2013 10:46
chciałabym spróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak