Piersi kaczki w soku pomarańczowym z rodzynkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Pomarancza sok

    2 sztuki
  • rodzynki

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • Czosnek suszony Prymat

    1 szczypta
  • pierś z kaczki

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piersi umyć osuszyć papierowym ręcznikiem,naciąć skórkę w kratkę, natrzeć solą i pieprzem oraz czosnkiem.
Przełożyć do miseczki, zalać sokiem z pomarańczy wymieszanym z rodzynkami.
Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Wyjąć mięso z marynaty, obsmażyć mięso na 2 łyżkach oliwy z obu stron na złoty kolor.(około 2 minutki z każdej strony)
Wysmarować naczynie żaroodporne, ułożyć piersi skórą do góry, podlać marynatą.
Zapiekać w piekarniku około 20 minut, podlewając powstałym sosem.
Wyjąć mięso zabezpieczyć żeby nie wystygło. Sos który został po zapiekaniu mięsa zagęścić 1 łyżeczką mąki rozmąconą w małej ilości wody.(nie zagęszczam sosu)
Smacznego!!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (31)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
probofka 19.02.2014 14:09
ehhh mi nigdy kaczka dobrze nie wychodzi, ale kto wie może z tym przepisem będzie inaczej :)
Adam/ZUB3R 01.01.2014 13:18
smaczna kaczka
Klausia 11.12.2013 10:59
to mięsko wygląda naprawdę pięknie, pożarłabym je najchętniej przez monitor :D
migotka28 16.11.2013 19:40
choć za kaczką nie przepadam to ta wygląda bardzo apetycznie i chętnie bym zjadła
barbara11561 10.11.2013 12:38
wygląda rewelacyjnie smacznie:)
olkaaa 03.11.2013 09:54
wygląda kusząco
IwonaDD 01.11.2013 11:24
coś wspaniałego!
Pietruszka 31.10.2013 19:27
wygląda przepysznie
quatro 29.10.2013 21:51
Fajna ta kaczuszka...
Łucja 29.10.2013 09:22
świetne mięsko :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat