Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z miodem i musztardą

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1
ziemniaki 8
miód prawdziwy 4 łyżki
musztarda dijon 2 łyzeczki
sok limonkowy 40 ml
czosnek ząbki 5 sztuk
sól 0.5 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z miodem i musztardą

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy marynatę - do miseczki przekładamy miód oraz musztardę, następnie dodajemy przeciśnięte zabki czosnku, sól oraz sok z limonki (może być z cytryny) - wszystko dokładnie mieszamy do czasu aż składniki się połączą.
Krok 1 - Pierś z miodem i musztardą foto
2
Podwójną pierś z kurczaka przecinamy na pół, a następnie każdą z części nacinamy nożem w poprzek na ok. 1/2 głębokości -. mięso wkładamy do marynaty i pozostawiamy je tak 2-4h
Krok 2 - Pierś z miodem i musztardą foto
3
Ziemniaki cienko strugamy i myjemy. Wąską blaszkę wykładamy folią aluminiową, na środku układamy mięso, po bokach ziemniaki - całość polewamy marynatą spod mięsa.
Krok 3 - Pierś z miodem i musztardą foto
4
Mięso przykrywamy folią i pieczemy 25 minut w temp. 190*, po tym czasie odkrywamy folię i pieczemy jeszcze 10 minut.
Krok 4 - Pierś z miodem i musztardą foto
5
Mięso podajemy z upieczonymi razem ziemniaczkami i surówką.
Krok 5 - Pierś z miodem i musztardą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 17.08.2012 18:55
wyśmienite :)
wedith1 14.08.2012 14:12
Fajnie skarmelizowane - PYYYYCHA
Amellia 08.08.2012 08:30
super
Agnieszka_B 07.08.2012 21:57
Lubię takie połączenia :)
fijolek91 07.08.2012 21:28
apetyczne
agunesu 07.08.2012 21:23
wykwirnie podana piers kurczaka
Beatris 07.08.2012 21:08
Oj tak. Wyśmienite mięsko.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak